Λογιστής Αθλητικών Σωματείων: απατείται εξειδίκευση & εμπειρία

Γιατί ο λογιστής αθλητικών σωματείων χρειάζεται να έχει εμπειρία και εξειδίκευση; Η λογιστική υποστήριξη αθλητικών σωματείων έχει διαφορές από τη λογιστική υποστήριξη επιχειρήσεων; Η λογιστική και φορολογική υποστήριξη αθλητικών σωματείων έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες που αφορούν στην επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους. Τα έσοδα του αθλητικού σωματείου εμπίπτουν σε διαφορετικές φορολογικές διατάξεις από μία επιχείρηση.

Αν αναζητάτε λογιστή αθλητικών σωματείων στην All About Accounting θα βρείτε έμπειρους λογιστές και φοροτεχνικούς στην υποστήριξη αθλητικών σωματείων. Αναλαμβάνουμε αθλητικά σωματεία που τηρούν απλογραφικό σύστημα (βιβλίο εσόδων- εξόδων) καθώς και σωματεία με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα συνεργαζόμενα αθλητικά σωματεία μας εμπιστεύονται για τη συνεπή τήρηση όλων των διαδικασίων, που απαιτούνται σε μηνιαία βάση. Σε αυτό το άρθρο μας θα αναλύσουμε τις κύριες περιπτώσεις που καλείται να γνωρίζει και να αντιμετωπίσει ο λογιστής αθλητικών σωματείων στην αποτελεσματική λογιστική και φορολογική τους υποστήριξη.

εγγραφή αθλητικου σωματείου στο ηλεκτρονικο μητρωο 2025

Εξασφαλίστε την ορθή υποβολή της αίτησης στην Εγγραφή Αθλητικού Σωματείου στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Με την All About Accounting θα είστε σίγουροι για την επιτυχή αξιολόγηση της αίτησης σας! Η διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων 2025 απαιτεί ορθή συμπλήρωση της αίτησης, καθώς διενεργείται έλεγχος ορθότητας και πληρότητάς της από τις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες της Γ.Γ.Α.

Τι ορίζεται ως Σωματείο;

Σύσταση αθλητικού σωματείου

Ο Αστικός Κώδικας με τα άρθρα 78 έως 107 ρυθμίζει ζητήματα περί Σωματείων. Ιδιαίτερα στο άρθρο 78, αναφέρει το ορισμό του σωματείου ως εξής:
«Ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό µη κερδοσκοπικό αποκτά προσωπικότητα όταν εγγραφεί σε ειδικό δηµόσιο βιβλίο (σωµατείο) που τηρείται στο πρωτοδικείο της έδρας του. Για να συσταθεί σωµατείο χρειάζονται είκοσι τουλάχιστον πρόσωπα».

Το μέλος Δ.Σ. ενός Αθλητικού Σωματείου θα πρέπει να είναι ενήμερο για το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Αθλητικών Σωματείων καθώς και των υποχρεώσεων που έχει αυτό έναντι της Φορολογικής Διοίκησης αλλά και των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Αθλητικά Σωματεία | λογιστικό πλαίσιο ΕΛΠ

Με τον Ν.4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις), ρυθμίζεται το λογιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει οι οντότητες να λειτουργούν και να τηρούν τα Λογιστικά τους Αρχεία (Βιβλία και παραστατικά). Στην παράγραφο 2 του Άρθρου 1 (Πεδίο εφαρμογής) του παραπάνω νόμου, καθορίζονται οι οντότητες που υπάγονται στο σύνολο των διατάξεων αυτού του νόμου. Ιδιαίτερα, με την περίπτωση (γ) της παραγράφου 2 υπόκειται στις ρυθμίσεις του νόμου και κάθε οντότητα που βάσει της φορολογικής ή άλλης νομοθεσίας υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών αρχείων. Στη ΠΟΛ.1003/31-12-2014 αναφέρεται ενδεικτικά, ότι στην περίπτωση (γ) της παραγράφου 2 εντάσσονται οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι συνεταιρισμοί, οι δικηγορικές εταιρίες, οι κοινοπραξίες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη οντότητα του ιδιωτικού τομέα, που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Εντάσσονται επίσης, τα Ν.Π.Ι.Δ., τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι ενώσεις προσώπων και γενικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αθλητικά Σωματεία χωρίς εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Με την Παράγραφος 12 του Άρθρου 3 (Λογιστικό σύστημα και βασικά λογιστικά αρχεία) αναφέρει:
«Όταν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, η οντότητα δεν συντάσσει ισολογισμό, δύναται, αντί του λογιστικού συστήματος της παραγράφου 10, να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο απλογραφικό λογιστικό σύστημα (βιβλία εσόδων – εξόδων) για την παρακολούθηση των στοιχείων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν:
α) Τα πάσης φύσεως έσοδα διακεκριμένα σε έσοδα από πώληση εμπορευμάτων, από πώληση προϊόντων, από παροχή υπηρεσιών και λοιπά έσοδα.
β) Τα πάσης φύσεως κέρδη.
γ) Τις πάσης φύσεως αγορές περιουσιακών στοιχείων, διακεκριμένα σε αγορές εμπορευμάτων, υλικών (πρώτων ή βοηθητικών υλών), παγίων και αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
δ) Τα πάσης φύσεως έξοδα, διακεκριμένα σε αμοιβές προσωπικού συμπεριλαμβανομένων εισφορών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, αποσβέσεις, έξοδα από τη λήψη λοιπών υπηρεσιών και λοιπά έξοδα.
ε) Τις πάσης φύσεως ζημίες.
στ) Τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη, ξεχωριστά κατά είδος

Αθλητικά σωματεία, που δεν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δαπάνες αφορούν στην επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους τότε δεν υποχρεούνται στην εφαρμογή των διατάξεων των Ε.Λ.Π., αλλά υποχρεούται στην τήρηση των Βιβλίων όπως προβλέπει ο Αστικός Κώδικας και το Καταστατικό τους.

Με βάση τα παραπάνω η λογιστική υποστήριξη αθλητικών σωματείων με απλογραφικά βιβλία κρίνεται στη λεπτομερή και συνεπή τήρηση του λογιστηρίου. Στις περιπτώσεις αθλητικών σωματείων που έχουμε αναλάβει η μη ορθή τήρηση του λογιστηρίου τους επισύρει σημαντικά πρόστιμα σε έναν πιθανό έλεγχο. Για τον λόγο αυτό στην All About Accounting κάθε φορά που αναλαμβάνουμε τη λογιστική υποστήριξη αθλητικών σωματείων φροντίζουμε καταρχήν να ελέγξουμε την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων, τη διαδικασία επικαιροποίησης βιβλίου μελών και τις προσλήψεις των προπονητών.

Αθλητικά Σωματεία με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Με βάση το άρθρο 21 ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.

Επομένως τα αθλητικά σωματεία, ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεούνται στη σύνταξη ισολογισμού εφαρμόζοντας τις ρυθμίσεις του νόμου 4308/2014 περί λογιστικού συστήματος και λογιστικών αρχείων.

Φορολογική αντιμετώπιση εσόδων αθλητικού σωματείου

Οι πηγές χρηματοδότησης κάθε αθλητικού σωματείου καλύπτουν τις λειτουργικές του ανάγκες. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή αθλητικά σωματεία είναι μια ένωση προσώπων με σκοπό μη κερδοσκοπικό. Οπότε τα έσοδα αθλητικών σωματείων εμπίπτουν σε διαφορετικές φορολογικές διατάξεις από μία επιχείρηση.

Τα έσοδα αθλητικών σωματείων διακρίνονται σε εκείνα που εμπίπτουν στο φόρο εισοδήματος και στον ΦΠΑ και σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Μη φορολογητέα έσοδα

Οι συνδρομές των μελών με τις οποίες αξασφαλίζεται η δραστηριότητα του αθλητικού σωματείου. Κατά την είσπραξη της εκάστοτε συνδρομής απαιτείται έκδοση μιας απλής αθεώρητης απόδειξης, δίχως την έκδοση στοιχείων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ).

Οι εκδηλώσεις δεν εμπίπτουν σε φορολογικές διατάξεις εφόσον για τη διενέργειά τους δύο φορές ανά έτος κατά μέγιστο και, πέρα από τον ευκαιριακό τους χαρακτήρα, να έχουν ως στόχο την οικονομική ενίσχυση του σωματείου.

Προσοχή! Για την απαλλαγή από το ΦΠΑ απαιτείται η έγκριση της σχετικής αίτησης που κατατίθεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Έσοδα που υπόκεινται σε ΦΠΑ

Η πώληση προϊόντων με το έμβλημα του αθλητικού συλλόγου υπόκεινται σε ΦΠΑ. Σύμφωνα με την κέιμενη νομοθεσία, οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θεωρούνται επιτηδευματίες για δραστηριότητες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που υπάγονται στο ΦΠΑ. Οι εισπράξεις από αυτές τις περιπτώσεις εμπίπτουν στο φόρο εισοδήματος. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι διαφημίσεις είτε στα ηλεκτρονικά μέσα του συλλόγου είτε στις εγκαταστάσεις του.

Διανομή κερδών σε αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Με δεδομένοτον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των αθλητικών σωματείων, η διανομή κερδών στα μέλη του απαγορεύεται. Σε αντίθετη περίπτωση προκύπτουν κυρώσεις και θα κληθουν αναδρομικά να πληρώσουν τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος.

Γνωρίζατε τις διαφορές στη λογιστική ή φορολογική αντιμετώπιση αθλητικών σωματείων;

Με βάση το άρθρο μας γίνεται κατανοητό ότι ο λογιστής αθλητικών σωματείων χρειάζεται να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις λογιστικής και φορολογίας για να σας υποστηρίξει ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά. Η φορολογική αντιμετώπιση των αθλητικών σωματείων έχει διαφορές από τις επιχειρήσεις. Η συνεπή τήρηση του λογιστηρίου, αλλά και η γνωστοποίηση όλων των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία αθλητικού σωματείου εξασφαλίζουν την επιτυχία σας.

Λογιστικές υπηρεσίες, φοροτεχνική υποστήριξη και μισθοδοσία για αθλητικά σωματεία

  • Τήρηση και ενημέρωση βιβλίου εσόδων – εξόδων (βιβλίου ταμείου)
  • Τήρηση και ενημέρωση βιβλίου παγίων περιουσιακών στοιχείων
  • Τήρηση και ενημέρωση βιβλίου πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων μελών
  • Τήρηση και ενημέρωση βιβλίου πρακτικών Διοικητικών Συμβουλίων
  • Συμβουλές για τη δημιουργία εγγράφων Εξελεγκτικής Επιτροπής, Εφορευτικής Επιτροπής, Προϋπολογισμού, Απολογισμού
  • Συμβουλές για την τήρηση και ενημέρωση βιβλίου Μητρώου Μελών
  • Πρόσληψη προπονητών
  • Διεκπεραίωση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων

Αν αναζητάτε λογιστή αθλητικών σωματείων επικοινωνήστε μαζί μας!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά λογιστική και φοροτεχνική υποστήριξη αθλητικών σωματείων αλλά και για το ενδιαφέρον σας να συνεργαστούμε συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.