Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ μεταπωλητών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αρ. 52 (πρώην αρ. 45)
Στο ειδικό καθεστώς φορολογίας του περιθωρίου κέρδους υπάγεται η παράδοση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από μεταπωλητές. Εφόσον ο μεταπωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχει τις προϋποθέσεις και θέλει να εφαρμόσει το ειδικό καθεστώς φορολογίας, υποχρεούται να το δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., υποβάλλοντας ανάλογα δήλωση έναρξης εργασιών ή μεταβολών – μετάταξης, πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε πράξης.
Για τη διευκόλυνση των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε φοροτεχνικά ζητήματα, τα στελέχη της All About Accounting είναι στη διάθεσή σας για πιθανά ερωτήματα ως προς την ένταξη της επιχείρησής σας στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 64 71 016 ή στείλτε μας email στο info@allaboutaccounting.gr
Πλήρης οδηγός για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των Εμπόρων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων
I. Τι θεωρείται ως μεταχειρισμένο μεταφορικό μέσο
Για να μπορέσουμε να αναλύσουμε τη διαχείριση του άρθρου 52 (πρώην 45), θα πρέπει πρώτα να εδραιώσουμε από πλευράς κώδικα ΦΠΑ τι νοείται ως μεταχειρισμένο μεταφορικό μέσο.
Σύμφωνα λοιπόν με την παρ.4 του αρθ. 11 του Ν. 2859/2000 μεταχειρισμένα μεταφορικά μέσα θεωρούνται:
- τα σκάφη άνω των 7,50 μέτρων,
- τα αεροσκάφη με συνολικό βάρος κατά την απογείωση άνω των 1.550 χιλιογραμμαρίων,
- τα χερσαία οχήματα με κινητήρα κυβισμού άνω των 48 κυβικών εκατοστών ή ισχύος άνω των 7,2 ΚW, τα οποία προορίζονται για τη μεταφορά προσώπων ή εμπορευμάτων.
Για τον χαρακτηρισμό των μέσων αυτών ως μεταχειρισμένων θα πρέπει να πληρούνται συνδυαστικά τα παρακάτω:
- Η παράδοση των μεταφορικών μέσων έχει γίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας -με εξαίρεση τα χερσαία οχήματα που το διάστημα πρέπει να είναι 6 μήνες μετά.
- Τα χερσαία μεταφορικά μέσα πρέπει να έχουν διανύσει πάνω από 6.000 χιλιόμετρα, τα σκάφη να έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 100 ώρες πλεύσης και τα αεροσκάφη πάνω από 40 ώρες πτήσης.
Επίσης σύμφωνα με το αρθ. 53 του Κώδικα Φ.Π.Α. ορίζεται ότι:
“Μεταχειρισμένα αγαθά» είναι τα κινητά ενσώματα αγαθά τα οποία δύνανται να επαναχρησιμοποιηθούν στην κατάσταση που βρίσκονται ή μετά από επισκευή και συντήρηση, εκτός των αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας και εκτός των ευγενών μετάλλων ή πολύτιμων λίθων.Δεν θεωρούνται μεταχειρισμένα τα καινούργια αγαθά, δηλαδή τα αγαθά τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί (π.χ. καινούργιο αυτοκίνητο το οποίο δεν έχει διανύσει 6 χιλιάδες χιλιόμετρα ούτε έχουν παρέλθει 6 μήνες από την πρώτη θέση του σε κυκλοφορία) ή οποιοδήποτε άλλο αγαθό το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί και δεν έχει επιβαρυνθεί με φόρο τελικής κατανάλωσης.
‘‘Υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής” είναι εκείνος που στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής του δραστηριότητας εισάγει, αγοράζει ή διαθέτει για τις ανάγκες της επιχείρησής του – με σκοπό τη μεταπώλησή τους – μεταχειρισμένα αγαθά ή και αντικείμενα καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας, είτε ενεργεί για ίδιον λογαριασμό είτε για λογαριασμό τρίτου.
Υπενθυμίζεται ότι για την ένταξη στον ειδικό καθεστώς οφείλει να υποβληθεί και να το δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, υποβάλλοντας ηλεκτρονικό αίτημα έναρξης ή μεταβολής ή μετάταξης πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής.
II. Απόκτηση μεταχειρισμένου μεταφορικού μέσου στο εσωτερικό της χώρας
Ο υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής εγκατεστημένος στην Ελλάδα, στα πλαίσια της εμπορικής του δραστηριότητας, μπορεί να προβεί σε πράξεις απόκτησης μεταχειρισμένων αγαθών. 0ρισμένες από αυτές είναι:
- Απόκτηση Ε.Ι.Χ. από ιδιώτη, δηλαδή από πρόσωπο μη υποκείμενο στο φόρο δεν υπάγεται στον πεδίο εφαρμογής του Φ.Π.Α. Επομένως, ένας μεταπωλητής (φυσικό η νομικό πρόσωπο) μπορεί να αγοράσει με Τιμολόγιο Αγοράς και να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης περιθωρίου κέρδους του άρθρου 52 του κώδικα Φ.Π.Α..
- Η μεταβίβαση μεταχειρισμένου αγροτικού αυτοκινήτου από αγρότη του ειδικού καθεστώτος του αρθ. 41 του κώδικα Φ.Π.Α., όταν καταβληθεί ΦΠΑ αγοράς από τους πωλητές και δεν εκπέσθηκε. Τότε απαλλάσσεται από το ΦΠΑ και κατά συνέπεια η πώληση του στην συνέχεια υπάγεται στον ειδικό καθεστώς του αρθ. 52 του κώδικα Φ.Π.Α.
- Η μεταπώληση μεταχειρισμένου Ε.Ι.Χ. μέχρι εννέα θέσεων, το οποίο αγοράστηκε από επιχείρηση που δεν έχει ως δραστηριότητα την πώληση ή την μίσθωση αυτοκινήτων ή την μεταφορά προσώπων με κόμιστρο, όταν το ΕΙΧ έχει αγοραστεί ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης και εφόσον δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ βάση του αρθ.30 – και κατά συνέπεια δεν εκπέσθηκε το ΦΠΑ, η πράξη αυτή μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς του αρθ. 52.
- Από άλλους μεταπωλητές εγκατεστημένους στην Ελλάδα που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς του περιθωρίου κέρδους∙ στην περίπτωση αυτή το τιμολόγιο πώλησης που εκδίδει ο πωλητής, θα πρέπει να αναγράφει το άρθρο απαλλαγής 52 του Κώδικα Φ.Π.Α.
Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι απαραίτητο να μας εκδώσει ο προμηθευτής “Βεβαίωση – Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986”στην οποία θα αναφέρεται η ιδιότητα του (ιδιώτης, Ν.Π.Δ.Δ., φυσικό ή νομικό πρόσωπο κ.λπ.) και θα δηλώνει σαφώς πως το μεταχειρισμένο αγαθό δεν έχει τύχει απαλλαγής από Φ.Π.Α. ή δεν έχει εκπέσει αυτός ή δεν του έχει επιστραφεί ο Φ.Π.Α. κατά την αγορά του αγαθού, την ενδοκοινοτική του απόκτηση ή την εισαγωγή του.
III. Απόκτηση μεταχειρισμένου μεταφορικού μέσου από το εξωτερικό
Όταν ένας Έλληνας μεταπωλητής υποκείμενος στο φόρο προμηθεύεται από άλλον μεταπωλητή εγκατεστημένο σε κράτος μέλος της Ε.Ε. οφείλει να ζητήσει από το προμηθευτή του στο τιμολόγιο που του εκδίδει να αναγράφεται καθαρά ότι, κατά την παράδοση του αγαθού σ’ αυτόν, εφάρμοσε το καθεστώς του περιθωρίου κέρδους και να μην αναγράφεται το ΦΠΑ ξεχωριστά στο τιμολόγιο. Στην περίπτωση που δεν προβλέπεται έκδοση συγκεκριμένου δικαιολογητικού στοιχείου, ο υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής της Ελλάδας, θα ζητά από τον αλλοδαπό προμηθευτή του ανάλογη βεβαίωση-υπεύθυνη δήλωση με αυτή που προαναφέρθηκε παραπάνω και θα εκδίδει παράλληλα και το τιμολόγιο αγοράς.
Παρακάτω παρατίθενται οι σχετικές ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται στο τιμολόγιο του προμηθευτή ΕΕ, για να μπορεί αυτός να υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς του αρθ. 52 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ορίζονται από την Εγκύκλιο ΔΕΦΚΦ Δ 1011665 ΕΞ 2016.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο αυτό θα πρέπει να έχετε κάνει εγγραφή στην ιστοσελίδα μας.
- Αν έχετε κάνει εγγραφή μπορείτε να κάνετε σύνδεση στην παρακάτω φόρμα.
- Αν θέλετε να κάνετε εγγραφή, κάντε κλικ εδώ.